
"KÜLTÜR BELLEĞİM KUTU OYUNU" NEDİR?
Kültürel Okuryazarlık Projesi kapsamında Kültür Belleğim Kutu oyunu Londra'da bulunan Hasan Özcan Türk Dernek Okulu'ndan 13 öğrenci ile beraber proje koordinatörü öğretmenimiz Fisun Aykır tarafından geliştirilmiştir. Oyun tasarlanırken "Brain Box, Tabu, Guess What, Dixit" gibi oyunların kuralları ve içeriklerinden faydalanılmıştır.
Bu oyun ile kültürel öğelerimizin yurtdışında yaşayan çocuklarımıza eğlenceli ve keyifli bir yolla tanıtılması hedeflenmektedir. Oyun basit kuralları olan bir hafıza oyunudur.
Oyun kartları TTK Temalarına uygun tasarlanmıştır.
KUTUDA 3 FARKLI RENKTE TOPLAM 45 KART BULUNMAKTADIR.
SARI KARTLAR: Tarihimiz ve kültürümüz açısından önemli kişilerle ilgili bilgiler içeren kartlardır.
(20 Adet)
PEMBE KARTLAR: Tarihi ve kültürel açıdan önemli yerlerle ilgili bilgiler içeren kartlardır.
(14 adet)
TURUNCU KARTLAR: Tarihi ve kültürel diğer ögelerle (sanat, eşya, gelenek... vb) ilgili bilgiler içeren kartlardır.
(11 Adet)
KARTLARIN ARKA YÜZÜNDE ÖN YÜZDE BULUNAN KÜLTÜREL ÖGEYE YÖNELİK 5 SORU BULUNUR.
Bu sorular açık uçlu sorular ya da evet/hayır sorularıdır. Sorular her kartın içeriğine göre değişmekle beraber genel olarak;
5N1K, dikkat, görsel hafıza soruları gibi sorulardan oluşur.
OYUN KURALLARI
Oyuncu kartın ön yüzünü 1 dakika boyunca inceler ve kartı diğer oyuncuya verir.
Diğer oyuncu da arka yüzdeki soruları 1 dakika içinde kartı inceleyen oyuncuya sorar. Doğru cevaplar not edilir ve en çok doğru cevabı veren oyunu kazanır.
Oyunun sınıf içi uygulamalarda çeşitlendirilmesi ve çocukların dil gelişimlerini desteklemesi amacıyla kartın arka yüzünün alt kısmına açık uçlu soru ve yönergeler konmuştur. Bu soru ve yönergelerin amacı çocukların kültürel ögelerle ilgili bakış açılarını geliştirmektir. Oyun kartının ötesine geçirerek merak duygusunu uyandırmaktır. Aşağıda simgelerin anlamlarını ve farklı kartlardan soru ve yönerge örneklerini görebilirsiniz.